Een locatie voor je eigen zaak vinden

Wie een eigen bedrijf uit de grond stampt, denkt maar best goed na over de locatie. Je zaak heeft er namelijk veel baat bij, aangezien de locatie sowieso een impact uitoefent op je kosten en opbrengsten.

locatie bistro

Besef ook dat er een verschil is tussen ‘de feitelijke locatie’ en de ‘locatie met betrekking tot haar omgeving’.

Heb je wel een fysieke locatie nodig?

Het gebeurt steeds vaker: ondernemers die uitsluitend een webshop op touw zetten om geen fysieke zaak te moeten uitbaten. De reden? Het kostenplaatje. Het is veel gemakkelijker om een digitale winkel te runnen, in plaats van een echte winkel of pand te moeten huren. E-commerce kan een goed begin zijn voor je onderneming: je kunt testen in welke mate je product potentieel heeft. In een latere fase kun je je online shop eventueel uitbreiden met een fysieke vestiging. Let wel op, je zaak kan van focus veranderen, dat zien we wel vaker. Toen de mannen achter Vaporshop begonnen met hun webwinkel en een magazijn huurden hadden ze geen idee dat ze ook een échte winkel en een groothandel gingen runnen in hetzelfde pand. ’t Is niet altijd op voorhand duidelijk, met andere woorden – en zo goed mogelijk plannen voor de toekomst is cruciaal.

De feitelijke locatie van je bedrijf

Je neemt geen bestaand pand over? Dan is het eerst en vooral een kwestie te kijken naar de oppervlakte en de vorm van het stuk grond. Zijn ze groot genoeg om je bedrijfsactiviteiten te kunnen uitoefenen? Denk ook aan de benodigde ruimte voor voorraad, het vervoeren en leveren van goederen. En wanneer er klanten over de vloer komen, is de parkeergelegenheid dan weer een ander aandachtspunt. Daarnaast is het opletten voor wettelijke regels: begin dus goed geïnformeerd aan je zoektocht. Ook voor wat je aan de buitenkant van het gebouw wil doen moet je oog hebben. Modern is werken met hout en groene elementen, maar je spreekt best met een expert in buitenschrijnwerk alvorens hier knopen over door te hakken.

Je bedrijfslocatie in verhouding tot haar omgeving

De omgeving waarin je een bedrijf uitbaat? Die is belangrijk omwille van verschillende factoren. Neem nu dat je een koffiebar start in de winkelstraat. Als er 4 huizen verder al een soortgelijke bar bestaat, is dat geen verstandig idee. De bedrijfslocatie kun je dus vanuit een marketingperspectief bekijken, al gelden er ook wettelijke bepalingen. Zoals een bepaalde geluidsnorm die van kracht is, of de infrastructuur die een hinderpaal kan vormen. Zorg dat je voortdurend op de hoogte bent.