Een accountant zoeken? Waarom is dat nodig?

Facturen betalen en innen, sociale bijdragen, aftrekbare beroepskosten, … Het financiële plaatje van een zelfstandige kan complex in elkaar zitten. Gelukkig sta je er niet alleen voor, althans indien je kiest voor een goede boekhouder. Laten we eens kijken hoe dat werkt!

boekhouding

Waarom ook jij een boekhouder nodig hebt

Administratieve rompslomp: niemand houdt ervan. Je zou verschieten als je wist hoeveel tijd er kruipt in het maken en betalen van facturen. De financiële kant van de zaak is een heikel punt, en als ondernemer voel je al snel de hete adem van de fiscus in de nek. Het punt is: een accountant of boekhouder kan die problemen van de baan vegen. Afhankelijk van je wensen en budget neemt hij een deel of de volledige boekhouding en administratie van je over. Bovendien helpt hij of zij je met plezier met het opstellen van een financieel plan. Zo kun jij doen wat jij graag doet: je bedrijfsactiviteiten uitvoeren.

Is boekhouden dan echt zo ingewikkeld?

Het antwoord: nee. Maar niet iedereen heeft er even veel kaas van gegeten. Terwijl anderen het dan weer onbegonnen werk vinden. Weet dat de complexiteit van je boekhouding ook samenhangt met de gekozen bedrijfsvorm. Voor natuurlijke personen (eenmanszaak), vennootschapen onder firma (vof), gewone commanditaire vennootschappen (cv) met een jaaromzet die onder 500.000 euro ligt, volstaat een enkelvoudige boekhouding. Ligt de jaarlijkse omzet hoger of behoort je zaak tot een van de andere ondernemingsvormen? Dan ben je verplicht een dubbele boekhouding te voeren. Niet bepaald een eitje: ga dus zeker ten rade bij een boekhouder in je buurt.

Boekhouderskosten

Een boekhouder kost geld, dat weet je. Maar hoeveel precies? Ook hier is de prijs variabel: ze is nauw verwant aan het dienstenpakket van je boekhouder. Sommige geven bijvoorbeeld fiscaal advies, waardoor de prijs iets hoger kan liggen. Maar als je boekhouder je onderneming financieel gezond houdt, zou dat nauwelijks een zorg mogen zijn.

Zo vind je een goede boekhouder

Tal van websites waar je basisvermeldingen vindt van boekhouders over heel België. Kijk gerust eens op boekhouder-vinden.be, of op freelancer.be. Het voordeel van dergelijke websites? Ze geven je een goed beeld van de tarieven. Maar de prijs is lang niet de belangrijkste parameter. Weet dat er ook een goede klik moet zijn met je boekhouder. Tenslotte is hij de persoon die je bezighoudt met een van de meest cruciale zaken van ondernemen: je geld.